Studieaanbod PXL-Music
De driejarige opleiding Professionele Bachelor in de Pop- en rockmuziek wordt sinds 2008 ingericht door PXL-Music en leidt je op tot muzikant, muziekmanager of muziektechnicus.
Het muzieklandschap is pluralistisch en eclectisch en de muzikant is een muzikale duizendpoot: hij is een songwriter, een performer, een entertainer, een muziekfreak, iemand die passie voor pop- en rockmuziek in- en uitademt. Hij is creatief in het omgaan met pop- en rockmuziek en het bespelen van zijn/haar instrument in zowel een live- als een studio-omgeving. Hij staat op een podium en begeestert het publiek. Hij beweegt zich dynamisch in de snel evoluerende wereld van de pop- en rockmuziek, zonder oogkleppen. Zijn kennis reikt verder dan het instrument. Hij kent de muziekwereld en haar geschiedenis, beheerst elementaire opnametechnieken en kan werken met software. Daarnaast organiseert de muzikant zichzelf en beweegt permanent in de nationale en internationale pop- en rockwereld. De opkomst van nieuwe technologieën en media heeft van de muzikant een allrounder gemaakt. Kenmerkend voor zijn latere toekomst is een gemengde beroepspraktijk. Hij kent de andere spelers binnen de muziekindustrie en werkt moeiteloos samen met muziektechniekers en muziekmanagers. Zijn werkveld is met andere woorden niet beperkt tot muziek.
Je kan als student Muziek kiezen voor drum, gitaar, bas, zang (singer-songwriter), toetsen of electronica.
Meer informatie over de opleiding tot muzikant, het programma en de toelatingsproef vind je hier.
De muziekmanager structureert de muziekwereld. Hij organiseert projecten en/of begeleidt en ondersteunt creatieve mensen op sociaal, economisch, administratief en communicatief vlak. De muziekmanager is een creatief ondernemer die visies ontplooit en kansen creëert. Hij heeft een dynamische ingesteldheid en is opmerkzaam. Hij weet wat het betekent om muzikant/muziektechnicus te zijn en kent wereld waarin hij zich begeeft. Hij experimenteert en ontwikkelt zelfstandig of in team een creatief concept en lanceert dit op de afzetmarkt, de internationale afzetmarkt. Hij stemt het concept af op de noden en behoeften van zijn doelpubliek en past het waar nodig aan. Hij heeft een brede instelling en houdt zijn ogen open in de samenleving, proeft tegelijkertijd van nieuwe ontwikkelingen in de muzieksector en kan inspelen op trends en opportuniteiten. De tewerkstelling van de muziekmanager is relatief breed: van booker tot bandmanager, medewerker in een platenmaatschappij tot publisher, maar ook inhoudelijk of productioneel medewerker binnen een concertwerking, culturele centra, jeugdhuizen, muziekeducatieve organisaties, e.a.
Meer informatie over de opleiding tot muziekmanager, het programma en de toelatingsproef vind je hier.
De muziektechnicus is een creatieve geluidstechnicus. Zijn universum is niet beperkt tot het verbinden van de microfoon met de speaker. Hij beweegt zich binnen de ruimte tussen het instrument en het oor. Hij is een groepslid, maar staat niet in the spotlight. Hij weet waar de muzikant naartoe wil en helpt zoeken naar de beste weg. Het is iemand die weet hoe hij moet bewegen in de muziekwereld, met organisatoren, muzikanten en managers. Hij weet een act te optimaliseren eenmaal op een podium of in een opnameomgeving. Het is een zelfstandige werkkracht die de creativiteit en het vakmanschap van anderen versterkt door de eigen technische kennis van geluid en muziek. Hij heeft een uitgebreide materiaalkennis van wat de internationale markt biedt en kan werken met de hedendaagse internationale standaarden ter zake. De muziektechnicus is als het ware een gids die het muzikale proces begeleidt en stuurt doorheen het kluwen van techniciteit die eigen is aan een hedendaags productieproces.
Je kan als student Muziektechniek kiezen voor live PA-technicus of studiotechnicus.